Friday, October 26, 2007

Sletio je na aerodrom u Hjustonu

Jumbo jet se gotovo mekano prizemlji na aerodrom u Hjustonu. Gomila putnika je izašla iz aviona, a onda se na vratima pojavio Istraživać. Razgledao je oko sebe, počešao se po svojoj trodnevnoj bradi, stavio šešir na glavu, a bič, koji mu je jedini ostao kao uspomena na neuspjelu avanturu, zakačio za pojas. 'Ajde barem će Ona biti sretna i zadovoljna. Uvjek se žalila da joj ne posvećuje dovoljno pažnje. Sjeo je u taksi i krenuo kući. Kada je došao kući na vratima ga je čekao sin, koji je izgledao tako ljut da mu Istraživač nije smio ni postaviti pitanje "zašto?". Ušao je u kući i Ona ga dočeka širokim lepršavim osmjehom. Odavno nije bila ovako vesela. Pitao se zašto cvrkuće i zašto je ručak spreman i serviran. Nije progovorio ni riječ. Sin je ušao i ručali su u tišini kao i obično. Sin se zatim povukao u svoju sobu i zatvorio. Ona mu reće: "Otiđi i porazgovaraj sa njim, ovakav je od kad si otišao". Poslušao ju je. Otškrinuo je vrata sobe i u njoj našao Sina.
"Sine, zašto si ljut?", upita milozvučno.
"Ti si kriv. Da ne lutaš po tvojim istraživačkim putevima sve bi bilo ok", odbrusi Sin.
"Zašto? Ne razumijem" iznenađeno će Istraživać.
"Vidiš, kad god odeš, nama se začepi cijev i ja nakon treninga ne mogu da se istuširam i moram prenoćiti kod kolege, dok komišo Vodoinstalater ne odčepi cijevi.", objasni Sin,"Poslije toga je Ona ovijek raspoložena i pjeva pjesmice o začepljenim i otčepljenim otvorima, dugačkim i debelim cijevima i crjevima".
Istraživaću ništa nije bilo jasno, ali je barem uspio umiriti Sina. Otišao je u svoju radnu sobu i zaključao se. Iz unutarnjeg džepa je izvadio prospekte stranaka i zagledao se u njih. Uglavnom svi su imali iste i slične programe koji su govorili o Njima i Nama, Pogrešno interpretiranoj historiji, Lažima Crvenih, Falsificiranju historijskih činjenica, Okretanju točka historije, Napretku i Prosperitetu, obećavali su put u Evropu i da će Evropa doći nama, obećavali su da Nesposobni i Lijeni neće više sjediti u foteljama, kao i da će ostvariti Čuda. Ovo se već svidjelo Istraživaću. Ponovno je prelistao sve pamflete i nigdje nije našao niti jedno slovo o unapređenju i reformi školstva, nauke i struke, ali je našao na desetine poruka o promjeni historije. Dolazilo je njegovo vrijeme. Zažmirio je i nasumično iz gomile izvukao jedan pamflet. Za ove momke će glasati, jer ne postoje slučajnosti nego samo tragovi koje treba pratiti, pomisli. Spremio je svoje stvari i krenuo u novo istraživanje.

No comments: